perjantai 27. helmikuuta 2015

Kokeellisessa keittiössä: testissä uusi mysliresepti

Ryhtiliike ruokailujen suhteen on taas tehty. Eräänä päivänä välipalaksi piti nauttia jogurttia ja mysliä. Epäonneksemme olimme puolison kanssa etätöissä ja kotona ei ollut murustakaan mysliä. Takataskussani oli onneksi nopea ja superhelppo resepti, jonka olin pistänyt korvan taa jo aiemmin, en vain ollut ehtinyt kokeilla sitä, vaikka olin täydentänyt aineksia kaappiin sitä varten.

Perusraaka-aineena tässäkin myslissä olivat kaurahiutaleet. Uutena ja aika yllättävänäkin juttuna tuli se, että tässä käytettiin keittämätöntä kvinoaa. Jotenkin hiukan epäröin, mutta ihan syyttä suotta. Lopputulos oli mainio.

Toisin kuin edellistä valmistamaani mysliä, tätä ei tarvinnut paahtaa kovin pitkään. Puolessa tunnissa tuli pellillinen valmiiksi. Valmiin myslin koostumus oli mulle tosi mieluisa: rouskuvaa ja rapeaa. Muromyslimäistä, mutta terveellisempänä versiona.


Kookos-kvinoa-chiamysli

1 kuppi kaurahiutaleita
½ kuppia keittämätöntä kvinoaa
½ kuppia karkeasti rouhittuja manteleita
¼ kuppia chiasiemeniä
½ rkl jauhemaista steviaa 
hyppysellinen suolaa
3 rkl kookosöljyä
3 rkl vaahterasiirappia
vaniljaa
¼ kuppia kookoshiutaleita

Laita uuni lämpenemään n. 165 asteeseen ja päällystä uunipelti leivinpaperilla. Sekoita kulhossa kaurahiutaleet, kvinoa, mantelit, chiasiemenet, stevia ja suola. Lämmitä kookosöljyä mikrossa sen verran, että siitä tulee juoksevaa ja sekoita joukkoon sekä vaahterasiirappi että vanilja. Kaada seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita hyvin. 

Levitä mysliseos tasaisesti uunipellille ja laita uuniin alhaalta päin laskien (toiselle tai) kolmannelle tasolle, mieluummin siis alemmas kuin ylemmäs. Anna paahtua 30min. Saa olla aika tarkkana, tää saattaa kärvähtää aika salakavalasti.

Ota paahtunut mysli uunista ja ripottele kookoshiutaleet pinnalle. Anna jäähtyä pellillä kokonaan. Kun mysli on jäähtynyt, sen voi rikkoa paloihin (osa toki jää pieneksi muruksikin, mutta paloista tulee se muromyslimäinen fiilis). Säilö esim. lasipurkkiin, siellä se säilyy kuukauden verran.

Nauti sellaisenaan pienenä naposteltavana tai vaikka jogurtin tai maidon kanssa!



Stevian voi korvata ruokalusikallisella vaahterasiirappia tai ½ ruokalusikallisella esim. Canderelia, jos keinotekoinen makeutusaine ei haittaa. 

Alkuperäisen reseptin mukaan kvinoaa ei tarvitse huuhdella, sillä yleensä pakkauksessa oleva kvinoa on esihuuhdeltua. Huuhtelun tarkoituksena on saada siementen pinnalla oleva kitkerän makuinen (saippuamainen) saponiini pois. Reippaasti paahdoin kvinoani huuhtelematta eikä huuhtelematta jättäminen mielestäni vaikuttanut makuun mitenkään negatiivisesti.

Reseptissä on käytetty taas jenkkien kuppimittaa, joka on suurin piirtein se 2,4 dl. 

Resepti on kotoisin sivulta ifoodreal

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän merkin itestäsi, olisi kiva tietää, jos olet käynyt lueskelemassa jaarittelujani.