perjantai 23. tammikuuta 2015

Maailmani on mullistunut: helppo tapa poistaa granaattiomenan siemenet

Meidän perheessä rakastetaan granaattiomenaa. Tai ainakin ipana ja minä. Granaattiomenan siemenet maistuu meille ihan pelkiltään, jogurtin kaverina, hedelmäsalaatissa ja smoothieissa. Nepu usein pyytää "niitä punaisia siemeniä". 

Ja mikäs siinä, koska granaattiomena on terveellistä: siinä on paljon antioksidantteja ja sillä on ihan tutkimuksissa todettuja terveysvaikutuksia: alentaa mm. veren LDL-kolesterolipitoisuutta, vähentää verisuonten seinämiin kertynyttä plakkia, tukee typpioksidin vaikutusta verenkierrossa, turvaa eturauhasen toimintaa etenkin vanhemmalla iällä sekä heikentää monien bakteerien ja virusten kasvua. 

 
Ennen en ostanut kyseisiä hedelmiä kovin usein, koska se siementen poistaminen oli niin hermoja raastavaa hommaa. Olin ennen käyttänyt metodia, johon tarvitaan kulhollinen vettä. Granaattiomena avataan (tähän on tietty monta tapaa, mutta itse olen leikannut ensin irti "hatun" ja sen jälkeen lohkonut hedelmän neljään osaan) ja vesikulhossa varovasti irroitellaan siemenet yhdestä lohkosta kerrallaan. Tarkoituksena selvitä mahdollisimman vähällä sotkemisella, koska granaattiomenan siemenistä lähtee tosi paljon mehua, kun ne hajoavat. Lisäksi siementen ympärillä oleva valkoinen höttö nousee kätevästi veden pinnalle siementen jäädessä pohjaan. Ajatus on hyvä, mutta toteutus melkoisen työläs.

Eräänä päivänä löysin erilaiset ohjeet siementen poistamiseen. Ja voi kuinka helppoa, nopeaa ja sotkutonta se olikaan! Joku voi tietysti ajatella, että "Daa!", mutta mä ihan oikeesti törmäsin tähän tapaan ekaa kertaa vasta nyt. Homma on todella simppeli ja sen voi tehdä kahdella tapaa.

Ekassa tavassa ei tarvitse veistellä kovinkaan paljoa, vaan hedelmä käännetään kyljelleen ja puolitetaan. Kannattaa tehdä vain viilto kuoreen (siemenet pysyvät ehjinä) ja varovasti irroitella puoliskot toisistaan. Sitten voi varovasti taivutella puolikasta hedelmää niin, että sisus hieman "löystyy".  Tämän jälkeen tarvitaan kulho ja esimerkiksi puukauha. Puolikas granaattiomena otetaan toiselle kämmenelle niin, että siemenet ovat kämmentä vasten. Puukauhalla kopsutellaan kuorta napakasti ympäriinsä ja siemenet tipahtelevat kulhoon.

Toinen tapa vaatii hiukan enemmän veitsen käyttöä, mutta idea on sama kuin ekassakin. Ensin hedelmästä irroitetaan "hattu" ja tehdään viillot siementen välissä näkyvien valkoisten kalvojen kohdalle. Lohkot availlaan varovasti taivuttelemalla ja valkoisen keskiosan voi nypätä irti. Ja taas hedelmä otetaan kämmenelle siemenet alaspäin ja kopistellaan kauhalla (tai minkä vempaimen tähän nyt katsoo sopivaksi).

Nuo lohkothan voisi popsia tuollaisenaankin, jos ei halua irtonaisia siemeniä.

Siemenet pysyy ehjinä, joten sotkua ei aiheudu ja koko hommaan menee alle viisi minuuttia, toisin kuin vesikulhon kanssa pelleillessä. 

Että tadaa! Mullistuiko jonkun muunkin elämä nyt?! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän merkin itestäsi, olisi kiva tietää, jos olet käynyt lueskelemassa jaarittelujani.