perjantai 19. syyskuuta 2014

Kokeellisessa keittiössä

Firman naistenilta. Miia, innostuisitko leipomaan jotain makeaa kahvin kanssa? KYLLÄ!

Haasteensa leivontaan toi yhden työkaverin ruokarajoitteet. Jouduin hetken etsimään sopivaa reseptiä, jotta voisin leipoa jotain kaikille sopivaa ja mielellään suht yksinkertaista. Löysin herkullisen kuuloisen maapähkinävoipiirakkareseptin. Tein sen tänään aamulla pakastimeen, sen kun pitää vähintään 4-6 tuntia hyytyä siellä ennen tarjoilua.

Pohjaan tuli kaurahiutaleita, mantelijauhoja (jotka korvasin kookosjauhoilla, kun manteli oli kiellettyjen listalla), kaakaojauhetta ja vaahterasiirappia tai maitoa. Surautin ainekset sileäksi ohjeen mukaan ja totesin, et nyt ei kyllä näytä yhtään samalta kuin ohjekuvissa. Niissä oli tummanruskeaa tahnamaista taikinaa ja mulla oli vaaleaa murua. Kiva juttu. No vaaleus selittyi kyllä sillä, että käytin tumman kaakaojauheen sijasta raakakaakaojauhetta, joka on aika vaaleaa. Nestettä oli silti ilmeisesti liian vähän, vaikka tein ohjeen mukaan. Lisäsin nestettä, mutta en tiennyt kuinka paljon uskallan laittaa. Laitoin sen verran, että seoksen sai keksipohjan tapaan paineltua vuuan pohjalle. Nyt vaan toivon, että se ei ole ihan jauhoista syödessä, koska voi olla, että se oli edelleen liian kuivaa. Hyvältä se silti maistui.

Sitten pääsin täytteeseen. Puoli kiloa (!) maapähkinävoita, kolme banaania, vaniljaa, vaahterasiirappia ja kookosöljyä. Yritin sekoittaa blenderissä, mut eihän se tietenkään selviytynyt noin tymäkästä yhdistelmästä. Kesti hetken, että sain kaavittua mokoman kannun edes tyhjäksi siitä tahmeasta massasta. Uus yritys sitten Bamixilla. Sillä onnistui, vaikka sekottimen surinasta päätellen oli varsin työlästä. Maku oli mainio. Nyt toivon, että se täyte hiukan vielä kostuttaisi sitä pohjaa, vaikka laitoinkin koko aikaansaannoksen pakastimeen jähmettymään.

Tää on aina tämmöstä, kun ekaa kertaa leipoo jotain. Ei sillä silleen olis väliä, jos vaan ite söis, mutta aina vähän jännittää viedä muille tarjottavaksi jotain, mikä ei oo ollut täysin ohjekuvien kaltanen leivontavaiheessa. Onneks en oo ainut, joka on leiponut oudolla ohjeella.

Resepti löytyy sivulta Eat Good 4 Life.

Iltapäivällä vielä sitten koristelen piirakan sulalla suklaalla ja suolapähkinöillä. Ehkä mä sitten ehdin vaikka napata teoksestani vielä kuvan ja laittaa sen tänne. Aamulla kesken valmistuksen en joutanut ottaa kuvia, kun seurasin sivusilmällä Nepun ja puolison aamutoimia. Nepu juoksi ympäri taloa huutaen "olen nakuna, olen nakuna!" eikä millään ymmärtänyt miksi pitäisi pukea vaatteita päälle.


2 kommenttia:

  1. Kyl mun tarttis tehdä ensin harjotusversio ja viedä tarjolle vasta toinen tekele. Btw... Pienet lapset jostain kumman syystä viihtyis ilman vaatteita aina kun mahdollista. 1975

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei ollu oikein aikaa, kun viime hetkillä edes päätin mitä teen! Mut tää on tämmöst. Ei se pohja ihan onnistunu, mut hyvältä se maistu eniveis, ens kerralla sitte viisaampi!

      Poista

Jätäthän merkin itestäsi, olisi kiva tietää, jos olet käynyt lueskelemassa jaarittelujani.