keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Koska ruoka on hieno asia

Tykkään ruuasta, nautin syömisestä. Muistan pitkienkin aikojen jälkeen mitä oon syönyt jonain tiettynä hetkenä. Muistan, mitä joku muu on syönyt jonain tiettynä hetkenä. Vanhan IRC-Galleria –päiväkirjan lukija joskus kommentoi, että kirjotan pelkästään siitä mitä oon syönyt. Tästä vois melkein vetää johtopäätöksen, että oon aikamoinen ahmatti ja ajattelen vain ja ainoastaan ruokaa. 



 Kyllä mulla yhdessä vaiheessa ehkä jonkinlainen ahmattivaihe olikin, nimittäin silloin, kun nykyisen puolisoni kanssa lyöttäydyttiin yhteen. Lihoin oikeesti varmaan 15 kiloa ihan vaan siksi, että meidän yhteistä huvia oli syödä hyvin. Sittemmin oon kyllä kutistunut vanhoihin mittoihin ja ehkä vähän enemmänkin. Ja kutistusprojekti on käynnissä edelleen, hitaasti, mutta varmasti. Mitään kituutusdieettejä en harrasta, vaan syön jotakuinkin normaalisti, mutta annokset pidän järkevinä. Lisäks olen lisännyt liikuntaa varmaan 100 % entiseen verrattuna, koska löysin ne jo monta kertaa aiemmin hehkuttamani treenivideot.

No, takas ruokaan. Innostuin FitnessBlenderin laatimista ateriasuunnitelmista, joten meillehän ostettiin sähköinen kirja, joka sisältää neljän viikon ateriasuunnitelman sekä paljon asiaa energiankulutuksesta, tavoitteiden saavuttamisesta, terveellisestä ja epäterveellisestä ruuasta, herkuttelupäivistä tai –aterioista, ruuan psykologiasta (tunnesyöminen, kehonkuva, motivaatio), puhtaasta ruuasta, riittävästä juomisesta, ruuan hinnasta, treeniohjelman valinnasta ja oikeesti vielä monesta muustakin asiasta. 135-sivuinen infopaketti, jossa on joka viikon ostoslista mukana. Olin ihan, että WOW, kun luin kirjaa. Kyseessä ei ole mikään dieetti, vaan tarkoituksena on oppia syömään itselle oikea määrä ruokaa sen mukaan, miten aktiivinen liikkuja on ja mitä tavoitteita on esimerkiksi painonhallinnan suhteen. Kaikkihan ei tähtää painonpudotukseen vaan joku haluaa kasvattaa ja joku taas ylläpitää nykyistä painoa.

Ateriasuunnitelmassa on suuntaa antavat kalorimäärät päivää kohden, mutta perimmäisenä ajatuksena on oppia arvioimaan myös silmämääräisesti tarvitsemansa ruuan määrä ja se, miten proteiinit, rasvat ja hiilihydraatit pitäis jakautua siihen omalle lautaselle. Kirjassa opastetaan myös siihen, miten voi korvata jotakin suunnitelmassa olevia ruoka-aineita, joille on esimerkiksi allerginen tai ei vain pidä jostain. Opastuksia voi kyseenalaistaa, yrityksen ja erehdyksen kautta voi löytää sen itelleen sopivimman polun. Ei siis ole kyse mistään orjallisesta kaloreiden laskemisesta ja ohjeiden noudattamisesta tai siitä, että ei koskaan enää voi syödä mitään ”herkkuja”, vaan että ihan oikeasti oppisi kuuntelemaan omaa kehoaan ja ravitsemaan sitä tavalla, joka on sille hyväksi.

Mäkin tein vähän laskutoimituksia kirjan ohjeiden mukaan selvittääkseni päivittäisen energiantarpeeni ja sen, millainen kalorivaje olis hyvä, jos haluan rauhaksiin pudottaa painoa. Oli ihan avartavaa sekin. Ensin laskin ns. koomakulutuksen (Basal Metabolic Rate), jonka jälkeen laskeskelin mikä mun päivittäinen energiantarve on, jos en liiku yhtään tai jos liikun paljon - ja kaikkee siltä väliltä. Mä taidan tällä hetkellä syödä itse asiassa liian vähän aktiivisuustasoon nähden. Itse asiassa kirjassa sanottiin, että kenenkään ei olis hyvä syödä alle 1200kcal päivässä, koska siihen määrään on hankala saada kaikki tarpeelliset ravintoaineet. 1400kcaliin ne jo mahtuu aika hyvin mukaan ja se kai sitten olis sellanen hyvä minimimäärä kaloreita noin suurin piirtein. 

BMR naiset = 655 + (9.6 x paino kiloissa) + (1.8 x pituus senteissä ) - (4.7 x ikä vuosissa)

BMR miehet = 66 + (13.7 x paino kiloissa) + (5 x pituus senteissä ) - (6.8 x ikä vuosissa)

The Harris Benedict Formula, energiamäärä painon ylläpitoon
Ei yhtään tai hyvin kevyttä harjoittelua: Päivittäinen energiantarve= BMR x 1.2
Kevyt harjoittelu (1–3 pv/vko): Päivittäinen energiantarve= BMR x 1.375
Kohtalainen harjoittelu (3–5 pv/vko): Päivittäinen energiantarve= BMR x 1.55
Raskas harjoittelu (6–7 pv/vko) Päivittäinen energiantarve= BMR x 1.725
Erittäin raskas harjoittelu (raskasta harjoittelua 2krt/pv) Päivittäinen energiantarve= BMR x 1.9 

Nyt en malttais millään odottaa, että pääsen kauppaan hankkimaan tarvittavat ruokavärkit. Mä en enää ole edes niin keskittynyt siihen, että ehkä mun paino putoaa, vaan oon ihan intona siitä ruokalistasta ja kiinnostunut siitä miten mun keho yleisesti ottaen reagoi siihen. Vaikka meillä syödään paljon kasviksia ja muutenkin suht terveellisesti, näissä ruokaohjeissa viedään juttu vielä astetta pidemmälle. Tavoitteena on syödä puhdasta ja ravintotiheää ruokaa.

Samalla toivon oppivani tästä järjestelmällisemmän tavan valmistaa viikon ruokia. Ateriasuunnitelman mukaan pitäisi syödä kuus kertaa päivässä, joten etukäteisvalmistelut tulee varmaan olemaan aika tärkeessä osassa ruuanvalmistusta ja se asia on otettu huomioon myös siinä suunnitelmassa. Eiköhän siihen opi, kun vaan käyttää hiukan aikaa homman järkeilyyn. Parasta on se, että koko perhe voi syödä samaa sapuskaa. Jos ei ihan suoraan, niin varsin pienin muutoksin saadaan kaikesta myös perheen pienimmälle sopivaa ruokaa.

Tulipas tästä aika paatos. Mut se johtuu vaan siitä, että oon niin innoissani!

Eilen söin iltapalaks tämmöstä helposti pureskeltavaa mössöä: banaania, luumua ja turkkilaista jogurttia. Eilen aamulla juurihoidettua hammasta kivisteli pureskellessa sen verran, etten uskaltanu ottaa leipää... Onneks itse juurihoito ei tehny kipiää.

2 kommenttia:

  1. Seuraavaks alat pitää ruakablogii. Hillitöntä intoo tosiaan. 1975

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruokablogii, urheilublogii, laihdutusblogii, kyyyl!

      Poista

Jätäthän merkin itestäsi, olisi kiva tietää, jos olet käynyt lueskelemassa jaarittelujani.